Untuk post kali ini, I nak share one of the resepi Korean yang I suka makan which is Spicy Tteokbokki.
Selalu I akan pergi makan dekat kedai Dubuyo. Bila musim PKP and puasa ini, I teringin nak makan tapi kan tak boleh keluar dine in and tiba-tiba I rajin nak try buat sendiri hehe. So I pun order bahan-bahan utama such as jongga rice cake and haepyo gochujang dari MariMogo (klik link website). So far I memang suka beli produk dari MariMogo and I paling suka Krunchi Kimchi. Haa the most important is, produk ini HALAL tau. Anyone yang suka masak masakan Korean, I recommend you guys beli produk-produk ini.
Okay jom tengok resepi Spicy Tteokbokki. Resepi ini I refer dalam google and I mix around dengan taste I. You guys boleh juga refer resepi dalam website MariMogo.
______________Spicy Tteokbokki______________
⏰Masa penyediaan : 15 minit
🍽 Tahap penyediaan : Susah | Senang
____________________________________________
✨ Bahan-bahan :
jongga rice cake
daun bawang or any vegetables
2 biji telur rebus
sausage (optional)
fish cake (optional)
meatball (optional)
air
✨ Bahan-bahan sos :
haepyo gochujang (4 sudu)
sos cili (2 sudu)
sambal instant (1 sudu)
black pepper (5x shake)
sugar (1/2 sudu)
salt (secubit)
*campur semua bahan sos dan gaul* 🥣
🥄 Cara-cara penyediaan :
1) Basuh jongga rice cake dengan air dan rendam sekejap.
2) Rebus 2 biji telur sampai fully masak (boleh biarkan dan proceed next step).
3) Campur semua bahan sos dan gaul. Ketepikan.
4) Didihkan air dalam pan dan masukkan jongga rice cake. Didih selama 3-5 minit.
4) Masukkan campuran sos dan stir around sampai sebati.
5) Masukkan daun bawang and semua bahan-bahan optional.
6) Gaul semua sehingga rata dan sos nampak agak pekat.
7) Tuang dalam pinggan dan hiaskan dengan telur rebus yang siap dipotong nipis.
8) Siap untuk dimakan!
Bagi you guys yang agak susah nak follow step bertulis (sebab I tak ambil gambar hehe),
Yes betul 15 minit je I masak. Tapi jangan tunggu sampai telur masak baru you nak mula masak tteokbokki ini hehe. Sementara tunggu telur masak, dah boleh terus start je. You should try 😉
I suka makanan Korea and Jepun hehe. Cara makan ini lebih kurang macam kita makan yong tau fu. Sos je yang berbeza 😆 Ouh thank you so much follow blog I hehe.
nampak lazat
ReplyDeleteThank you hehe. Try la buat nanti 😆
DeleteUish, suka makan ni. yapi jarang jumpa yang sedap. Aish pagi hari tengok ni teringin pulak. ^^
ReplyDeleteYup so far I pun belum jumpa yang sedap kawkaw. Tapi mostly rasa lebih kurang sama sedap je dekat mana-mana kedai Korean halal hehe.
Deletemenyelerakan n 15min je siap? :p
ReplyDeleteYes betul 15 minit je I masak. Tapi jangan tunggu sampai telur masak baru you nak mula masak tteokbokki ini hehe. Sementara tunggu telur masak, dah boleh terus start je. You should try 😉
DeleteWah peminat makanan Korea. Saya belum pernah makan tteokbokki ni. Hehe. Dah follow balik blog ni.
ReplyDeleteI suka makanan Korea and Jepun hehe. Cara makan ini lebih kurang macam kita makan yong tau fu. Sos je yang berbeza 😆 Ouh thank you so much follow blog I hehe.
Deletesedap ni, tak pernah lg masak korean foods, samalah selalu makan kt dubuyo..
ReplyDeleteKita geng dubuyo! Rindunya nak makan dekat dubuyo tu hehe
DeleteNampak sedap tapi x pernah lagi makan mana-mana makanan korea :)
ReplyDeleteHehe you boleh try. Dulu I pun tak makan tapi terasa nak cuba. Then kena pulak dengan selera 😁
Delete